Podobné vlajky světa – 12. díl

Stožáry na vlajky ve střední a jižní Americe velmi častou nesou vlajky čtyř následujících států: Salvadoru, Nikaraguy, Hondurasu a Argentiny. V čem jsou státní vlajky těchto zemí podobné? Máme pro vás další díl našeho putování po podobných vlajkách světa.

Salvador

Vlajka SalvadorStátní vlajka Salvadoru se skládá ze tří vodorovných pruhů. Horní a spodní jsou modré, prostřední bílý. V něm je umístěn státní znak. Modré pruhy symbolizují dva oceány, se kterými Salvador sousedí – Tichý a Atlantický. Bílý pruh je pak symbolem míru.

 

 

Zajímavost: Věděli jste, že na salvadorském státním znaku je v paprscích slunce drobný letopočet „15 de Septiembre de 1821“? Jedná se o datum, kdy byl Salvador osvobozen od španělské nadvlády.

 

Nikaragua

Vlajka Nikaragua

I vlajka Nikaraguy je tvořena dvěma svislými okrajovými pruhy modré barvy a prostředním bílým. V něm je umístěn státní znak tvaru trojúhelníku. Ten symbolizuje rovnost, pravdu a právo. Vlajka se používá od roku 1908.

 

Honduras

Vlajka HondurasDalším středoamerickým státem s vlajkou tvořenou dvěma modrými pruhy a prostředním bílým, je Honduras. Oproti dvěma předešlým vlajkám má ale modrá barva světlejší odstín. Uprostřed bílého pruhu je pět modrých hvězd ve tvaru písmene X.

Zajímavost: Víte, co symbolizuje pět hvězd na honduraské vlajce? Jde o bývalé spojené provincie Hondurasu, Salvadoru, Guatemaly, Nikaraguy a Kostariky.

Argentina

Vlajka Argentina 2

Poslední nápadně podobnou vlajkou v dnešní sérii je vlajka Argentiny. Pochází z roku 1812 a i ona se skládá ze dvou světle modrých vodorovných pruhů a prostředního bílého. Uprostřed něj je slunce. Slunce symbolizuje buď inckého boha slunce Inti nebo takzvané „Květnové slunce“, které vysvitlo při shromáždění v roce 1810. Na světových fotbalových utkáních laminátové stožáry nesou argentinskou státní vlajku velmi často.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.