Podobné vlajky světa – 10. díl

V tomto díle o podobnostech vlajek různých států světa se podíváme k nejmenšímu světadílu světa, k Austrálii. Stožáry na vlajku je nosí po celém světě. O jaké státy se jedná? O Austrálii a sousední Nový Zéland.

Austrálie

Státní vlajka Austrálie je tvořena modrým listem s poměrem stran 1:2. Kanton, část vlajky v levém horním rohu, obsahuje takzvaný Union Jack neboli vlajku Spojeného Království Velké Británie a Severního Irska. Austrálie je totiž součástí zemí Commonwealthu, které za svého oficiálního panovníka uznávají britského krále nebo královnu. Pod kantonem je proto umístěna velká sedmicípá hvězda Commonwealthu.

Ve vlající části, které vlajkové stožáry vynáší do výšky, je pak pět hvězd ze souhvězdí Jižního kříže. Konkrétně jde o nejjasnější hvězdu Acrux a dále o Becrux, Gacrux, Dectux a E Cru.

Zajímavost: Věděli jste, že Austrálie používá samostatnou vlajku až od 1. ledna 1901? Tehdy se ve veřejné soutěži sešlo 32 382 návrhů, ze kterých vzešel vítězný ten současný vzhled. Vlajku osobně schválil i britský král Eduard VII.

Nový Zéland

Vlajka Nového Zélandu je velmi podobná vlajce Austrálie. Modrý podklad listu a umístění kantonu Union Jacku v levém horním rohu jsou naprosto totožné. Jedinými rozdíly jsou jen hvězdy symbolizující souhvězdí Jižního kříže. Na novozélandské vlajce jsou pouze čtyři a jsou červené. Vlajka byla oficiálně přijata 24. března roku 1902. Vlajka se používá i na ostrovech Tokelau a v Rossově dependenci, což je kruhová výseč směrem k Antarktidě, jejíž území si Nový Zéland nárokuje.

Zajímavost: Věděli jste, že na Novém Zélandu stále probíhají debaty o vytvoření úplně nové státní vlajky? Veřejné referendum proběhlo naposledy v letech 2015 až 2016. Pro novou vlajku se tehdy vyslovilo 43,2 procent volících, pro zachování současné vlajky pak 56,6 procenta voličů.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.