Jaká tajemství ukrývají vlajky – 2. část

Vlajkové stožáry v mnoha zemích nesou více jak 250 státních vlajek. Mnohé z nich ukrývají pozoruhodná tajemství. V tomto díle se zaměříme na další dvě vlajky a seznámíme vás s jejich skrytým příběhem, a to velmi odlišným.

Petrovy klíče od Božího království

Ať už jste nebo nejste věřící, o postavě papeže jste určitě slyšeli. Hlava římskokatolické církve sídlí v Římě. V něm má od roku 1929 vlastní stát, 49 hektarový, a tudíž nejmenší stát světa – Vatikán. Znáte ale vlajku Vatikánu?

Státní vlajka Vatikánu má oficiální poměr 2:3. Mnohem častěji se vyobrazuje jako čtvercová. Dělí se na dva svislé pruhy. Jeden žlutý a druhý bílý, ve kterém jsou zkřížené klíče a papežská tiára. Tajemství vlajky spočívá v oněch dvou klíčích.

Podle katolické církve je dostal apoštol Petr jako zakladatel křesťanství. Stal se tak původním biskupem neboli papežem. Od té doby si římskokatolická církev nárokuje právo na jediné pravé učení Ježíše Krista. Jaká jsou ale fakta? Přestože podle Matoušova evangelia Petr skutečně dostal pomyslné klíče od nebeského království a s tím spojenou odpovědnost a autoritu, z následujících částí Bible vyplývá, že šlo o možnost jakéhosi „odemknutí“ cesty k Bohu různým skupinám lidí: od Židů, přes Samaritány až k lidem ze všech národů. Zajímavé je i vyjádření historiků. Například kniha The Cambridge History of Christianity uvádí: „Až do poloviny druhého století našeho letopočtu neměl v Římě žádný biskup postavení monarchy.“

Samopal jako symbol nezávislosti

Stožáry na vlajky v afrických zemích nesou na praporech všelijaké zajímavé detaily. Jeden z nich je ale výjimečný. Jde o státní vlajku Mosambiku, respektive Mosambické republiky. Vlajka se skládá ze tří podélných pruhů a červeného klínu. Zelená barva symbolizuje úrodu, bílá pak mír a černá je symbolem afrického kontinentu. Červený klín pak připomíná boj za nezávislost Mosambiku. Zajímavé je ale to, co se nachází uvnitř červeného klínu.

Kromě klasické pěticípé žluté hvězdy značící marxismus a internacionalismus byste v klínu našli i motyku a samopal, konkrétně útočnou pušku AK-47 známou pod názvem Kalašnikov. Ta se stala symbolem hnutí Frelimo usilující o vznik na Portugalsku nezávislého státu. Sen se Mosambiku splnil v roce 1975, kdy se nadvlády Portugalska zbavil. Od té doby stožár na vlajku v hlavním městě Maputo nese státní vlajku Mosambické republiky.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.