Jaká tajemství ukrývají vlajky – 1. část

Vlajky mnoha států světa nejsou jen seskupením barev a tvarů. Mnohé z nich ukrývají příběh o velikém hrdinství i utrpení. Připravili jsme pro vás nejzajímavější z nich. Díky nim porozumíte skryté řeči vlajek i vy, ať už stožár na vlajku ponese jakoukoli z nich.

Tajemný aztécký orel

S jakým státem byste v dnešní době spojili bájnou říši Aztéků? Je jím Mexiko, respektive Spojené státy mexické. Mexická zelenobíločervená vlajka má uprostřed tajemného orla pojídajícího hada na kaktusu. Tyto symboly odkazují na aztéckou legendu, která praví, že onen orel indiánům ukázal místo, kde mají postavit své nové město. Tím se stalo dnešní Mexiko City.

Tajemný orel vybral místo rozlehlých jezer a bažin. Na nich starověcí Aztékové vystavěli takzvané „chinampa“ neboli plovoucí zahrady. Tento důmyslný systém v podstatě spojoval jednotlivé umělé ostrovy vytvořené z bahna a rostlin v okolí jezera.

Zajímavost: Předlohou pro vytvoření státní vlajky Mexika byla francouzská vlajka, kterou vlajkové stožáry častou nesou po celém světě. Bájná legenda ale neříká nic o hadovi. Toho si na vlajku Mexika domysleli Španělé.

Ve stopách tajné společnosti

Druhým tajemstvím spojeným s novodobými vlajkami je příběh státní vlajky Dominikánské republiky. V jejím středu se nachází emblém s otevřenou Biblí, čtyřmi dominikánskými vlajkami, zlatým křížem, olivovou a palmovou větví a oštěpy. Vznik dominikánské vlajky je ale spojen s jistou tajnou společností.

Dominikánská republika se dělí o ostrov Hispaniola, na kterém leží, se státem Haiti. Ten ji v dřívějších dobách kolonizoval a velkou část majetku místních obyvatel znárodnil. Proto aktivista a politik Juan Pablo Duarte založil v roce 1838 tajnou společnost. Její jméno bylo La Trinitaria a sledovala jediný cíl: obnovit nezávislost země. To se nakonec v roce 1844 podařilo. Od té doby mohou stožáry na vlajky nést vlajku nezávislé Dominikánské republiky.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.