7 zajímavostí o vlajkách – 1.část

S vlajkami se setkáváme už od dětství v hodinách zeměpisu. Díky tomu pravděpodobně dokážeme rozpoznat ty nejvýznamnější z nich. Ať už používáte stožáry na vlajku, nebo ne, následujících 7 zajímavostí o státních vlajkách vás možná překvapí.

1. zajímavost: Nejstarší stále platná vlajka

Znáte nejstarší stále platnou vlajku světa? Je jí vlajka Dánského království. Její podoba zůstala nezměněna už od roku 1219, kdy byla vytvořena. Přestože jako státní vlajka byla oficiálně použita až v roce 1625, jedná se o nejstarší vlajku světa.

2. zajímavost: Nejbarevnější vlajka světa

Pokud bychom hledali nejbarevnější vlajku světa, museli bychom zavítat do střední Ameriky. Belize má na své vlajce 12 různých barev, což z ní činí světovou raritu.

3. zajímavost: Rozdělení vlajek podle barevnosti

K barvám se pojí i následující zajímavost. Věděli jste, že mezi vlajkami existují pravidelné tvary i barvy, které dané státy spojují? Jde zejména o následující skupiny vlajek:

Pan-slovanské barvy vlajek

Asi správně tušíte, že teď mluvíme o třech barvách slovanských států: modré, červené a bílé. Mezi státy s pan-slovanskými barvami patří Chorvatsko, Slovensko, Slovinsko, Rusko, Srbsko a samozřejmě Česko. Mnohé z nich nesou stožáry na vlajky v řadě státních institucí.

Pan-arabské barvy vlajek

Státy, které používají bílou, červenou, černou a zelenou barvu patří státy s takzvanými pan-arabskými barvami. Většinou jde o arabské státy jako například Kuvajt, Súdán, Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Irák nebo Západní Sahara.

Pan-africké barvy vlajek

Poslední skupinou vlajek rozpoznatelnou podle barev, je pan-africká skupina. Dominantními barvami této skupiny jsou červená, zelená a žlutá. Co se států týče, jde o Ghanu, Guineu, Mali, Mosambik, Senegal, Etiopii, Kamerun, Benin, Konžskou republiku, Togo, Zambii a Zimbabwe.

4. zajímavost: Výjimečná vlajka Nepálu

Zcela výjimečnou a netradiční vlajkou světa je vlajka Nepálu. Jedná se o dva trojúhelníky naskládané na sebe. Vlajka vznikla v roce 1962 a najdete na ní 3 různé barvy. V bílé jsou znaky měsíce a slunce. Karmínově červený podklad symbolizuje statečnost a modré okraje lemující trojúhelníky pak představují mír. V Česku vlajkové stožáry nepálskou vlajku často nenesou, přesto jde o jednu z nejkrásnějších vlajek.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.