Jak mohla vypadat česká státní vlajka – 1. část

Českou státní vlajku dobře známe. Jsme zvyklí jí vídat od úplného dětství, doprovází nás na sportovních utkáních, vidíme ji při v televizi při zahraničních cestách politiků. Přemýšleli jsme ale někdy nad tím, jak mohla česká vlajka vypadat, kdyby byl vybrán jiný návrh? Jaké nápady se v době vzniku české vlajky zrodily? Seznamte se s návrhy, které mohl vlajkový stožár nosit. V následujícím článku najdete první část našeho pojednání.

Rok 1918

Vznik samostatného Československého státu v roce 1918 s sebou přinesl potřebu vzniku československé státní vlajky. Byla ustanovena komise pro výběr vlajky. Do jejích rukou se dostalo poměrně dost návrhů. Vítězný návrh všichni známe dobře. Možná ale nevíte, jak naše vlajka mohla vypadat v případě, že by komise rozhodla jinak. Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších návrhů.

Návrh Vojtěcha Preissiga

Byl vytvořen v roce 1918 jako vlastenecká vlajka pro silnou národnostní menšinu Čechů a Slováků ve Spojených státech amerických. O návrh se postaral výtvarník Vojtěch Preissig, který na ní spolupracoval s M. R. Štefánikem. Vlajka byla do roku 1919 používána jako vlajka československého zahraničního odboje.

Symbolika

  • čtyři hvězdy – symbol Čech, Moravy, Slezska a Slovenska,
  • barevné pruhy – podobnost s vlajkou USA, československé národní barvy.

vlajka

Návrh Jaroslava Jareše

Jaroslav Jareš, český malíř a sochař, vytvořil hned několik návrhů na státní vlajku Československa. Ačkoliv jeho návrh nezvítězil, později tvrdil, že právě on je autorem modrého klínu, který se objevil i na konečné podobě státní vlajky.

Symbolika

  • červený kalich – odkaz na historickou dobu husitství.

vlajka jares

Návrh Jaroslava Bendy


Autorem dalších několika návrhů byl typograf a grafik Jaroslav Benda. Svůj návrh komisi představil v květnu roku 1919.
vlajka benda

 

Zajímavost: Věděli jste, že nejstarším zachovalým heraldickým dokladem je jezdecká pečeť Přemysla Otakara I. z roku 1192? Stožár na vlajku v době Přemyslovců navíc nosil bíločervenou vlajku, totožnou s dnešní vlajkou Polska.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.