Prezidentská standarta

Státních symbolů České republiky je celkem sedm. Patří mezi ně státní vlajka ČR, velký a malý státní znak, státní barvy zvané trikolóra, státní pečeť, česká státní hymna a prezidentská standarta. Víte, co to je prezidentská standarta? Jak dobře ji znáte? Patří i tato vlajka na stožár?

Něco z historie

Vzorem pro vznik prezidentské standarty byla už v roce 1828 císařská vlajka. Ta symbolizovala přítomnost samotného rakousko-uherského císaře například na palubě válečných lodí. V Československu se první prezidentská standarta objevila ž v roce 1920. Právě tehdy byl přijat nový zákon o státních symbolech a vítězným návrhem pro prezidentskou standartu byl návrh Jaroslava Kursy s výtvarným pojetím akademického malíře Františka Kysely, kteří tehdy zasedali ve státní komisi vytvářející novou státní vlajku. Nápis „Pravda vítězí“ si s sebou přivezl první prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk z amerického exilu v roce 1918. Umístit toto heslo přímo na prezidentskou standartu navrhl na konci roku 1918 český malíř a ilustrátor Jaroslav Jareš.

Dnes se prezidentská standarta objevuje v sídlech prezidenta republiky nebo na automobilu, kterým prezident jede. Na vlastní oči byste ji mohli vidět buď na Pražském hradě, nebo na zámku v Lánech.

Vzhled standarty

Jak prezidentská standarta vypadá? Jedná se o bílou čtvercovou vlajku, kterou po obvodu zdobí barevné trojúhelníky v českých národních barvách, tedy modré, červené a bílé. Uprostřed celé standarty je český státní znak. Ve spodní částí pak nápis „Pravda vítězí“ umístěný na červené stuze s lipovými ratolestmi.

Sklolaminátové stožáry, na nichž prezidentská standarta vlaje, jsou připraveny vždy na chvíli, kdy se prezident republiky vrací do svého sídla. V případě, že prezident cestuje, standarta na daném místě nevisí a je stažena.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.