Zveřejněno v Vlajky.

Novodobé vlajky

Máte rádi vlajky? Možná, že zeměpis nebyl vaším oblíbeným předmětem. Přesto je dobré vědět, s jakými vlajkami se můžete při cestování setkat, respektive, jaké druhy vlajek vlastně existují. Nejčastějším místem, kde se s nimi kromě televize a internetu můžeme potkat, jsou vlajkové stožáry. Znáte základní tvary a typy vlajek? A věděli jste, co jsou to takzvané „panslovanské barvy“? Které státní vlajky se používají nejdéle?

Nejstarší dosud používané vlajky

Nejstarší dosud používanou vlajkou je vlajka dánská. Používá se už více jak osm set let. Spolu s ní se o první místa dělí i vlajka anglická a rakouská. U anglické vlajky nejde ale o současnou vlajku Velké Británie a Severního Irska, nýbrž o vlajku Anglie, která je jednou ze zemí Spojeného království Velké Británie. Má bílý podklad a svatojiřský červený kříž. Mezi dlouho používané státní vlajky patří také vlajka švýcarská, švédská a nizozemská.

Typy státních vlajek

Jaké konkrétní typy vlajek mohou nést sklolaminátové stožáry? Nejvíce rozšířené jsou vlajky se skandinávským křížem. Jako první tento kříž použilo již zmiňované Dánské království. Dánská vlajka nesla název „Dannebrog“. Po vzoru Dánska pak začaly s užíváním skandinávského kříže i další státy a země světa. Pro svou vlajku ho požilo Švédsko, Norsko, Finsko, Island nebo Faerské ostrovy.

Unikátním typem vlajky je již zmiňovaná vlajka Velké Británie. Jedná se o vlajku nazývanou jakou „Union Jack“, kterou tvoří spojené a navzájem překryté vlajky Anglie, Irska a Skotska.
Dalším typem vlajek je vzor francouzské vlajky. Tři svislé pruhy barev označované jako „francouzská trikolora“, byly vzorem pro vznik uspořádání vlajek Itálie, Belgie, Irska, Andorry nebo Mexika.

Panslovanské barvy

Co se skrývá pod označením „panslovanské barvy“? Jedná se o barvy, které jsou tradičními barvami slovanských národů. Byly přijaty na slovanském sjezdu v Praze v roce 1848 a staly se vzorem pro státní vlajky Slovenska, Slovinska, Srbska, Ruska nebo i tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava.