Podobné vlajky světa – 8. díl

Mezi východoevropskými státy, které mají velmi podobné vlajky, patří i následující čtveřice: Rusko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko. Stožáry na vlajku je pravidelně nesou při mnoha událostech. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými vlajkami? A mají nějaký společný původ? Opět pro vás máme několik zajímavostí.

Ruská vlajka

Trojbarevná trikolóra ruské vlajky se skládá ze tří vodorovných pruhů – nahoře bílého, uprostřed modrého a dole červeného. Bílá barva symbolizuje dokonalost, svobodu, čistotu a mír. Modrá barva pak stálost, věrnost a víru a červená sílu a krev prolitou za vlast.

Zajímavost: Věděli jste, že Rusko nemělo stálou vlajku až do 17. století? V té době nechal ruský car Alexej I. postavit první ruskou vojenskou loď pod názvem Orel. Loď v roce 1668 nejprve vyplula pod vlajkou Nizozemska, protože za jejím vznikem stál nizozemský stavitel. Car s tím souhlasil a nechal se inspirovat vzhledem nizozemské vlajky. Díky tomu vznikla vlajka Ruska, jak ji známe dodnes.

Srbsko

Srbsko jako jediná ze čtyř v tomto článku popisovaných vlajek, nemá stejné pořadí vodorovných pruhů. Na její vlajce je v horní části červený pruh, uprostřed pruh modrý a dole pruh bílý. V levé části je umístěn srbský státní znak.

Zajímavost: V době srbského povstání se Srbsko vydalo požádat o pomoc Rusko. To ji Srbsku poskytlo. Na důkaz vděčnosti se Srbové rozhodli nadále bojovat pod ruskou vlajkou. Spletli si ale uspořádání barev, a tak nechtěně zaměnili bílý pruh za červený.

Slovensko

I vlajka Slovenska je odvozena z panslovanských barev. Kombinace trikolóry se používala už v 19. století, ale až po rozdělení Československa se do ní umístil slovenský národní znak, aby došlo k odlišení od vlajek Ruska a Slovinska. Slovenskou vlajku nese tuzemský stožár na vlajku velmi často.

Slovinsko

Poslední zmíněnou vlajkou je vlajka Slovinska. I ona je barevně totožná s vlajkami Ruska a Slovenska, ale v její levé části je umístěn slovinský národní znak. Na něm je nejvyšší slovinská hora Triglav se třemi hvězdami v obloze.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.