Podobné vlajky světa – 7. díl

Mezi netradičně podobné, až stejné vlajky, patří i následující čtyři prapory, které laminátové stožáry mohou nést v Evropě i Africe. Jde o vlajky států Rumunska, Moldavska, Čadu a Andorry. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Připravili jsme pro vás ty nejdůležitější informace.

Rumunsko

Rumunská vlajka je tvořena třemi svislými pruhy v barvách modré, žluté a červené. Modrá je symbolem oblohy, žlutá představuje nerostné bohatství Rumunska a červená poukazuje na statečnost a udatnost rumunského lidu. Vlajka má poměr stran 2:3.

Zajímavost: Víte, že rumunská vlajka měla původně tři barevné pruhy vodorovné? Až v červenci roku 1848 byla upravena podle francouzské vlajky na tři svislé pruhy.

Moldavsko

Oproti rumunské vlajce, má ta moldavská odlišný poměr stran 1:2. Přesto i na ní najdete svislé pruhy naprosto totožných barev – modré, žluté a červené. Zásadní rozdíl mezi vlajkami Rumunska a Moldavska spočívá v umístění moldavské orlice uprostřed žlutého pruhu.

Zajímavost: Moldavská vlajka je spolu s vlajkami Paraquaye a Saudské Arábie jedinou vlajkou světa, která má odlišnou rubovou a lícovou vlajku. Stožáry na vlajky nesou tuto pozměněnou vlajku od roku 2010.

Čad

Vlajka afrického Čadu je jako v předchozích případech kombinací tří svislých barevných pruhů – modré, žluté a červené. Jde o kombinaci francouzského vzoru a panafrických barev. Jako státní vlajka se používá od roku 1962 a nikdy nebyla změněna.

Andorra

Poslední vlajkou se svislými modrými, žlutými a červenými pruhy je státní vlajka evropské Andorry. Ta se nachází mezi Španělskem a Francií a jedná se o šestý nejmenší stát světa. Její existence sahá až do roku 1866 a kombinuje jak francouzské pruhy, tak barvy španělské. Vlajka Andorry má poměr stran 7:8 a uprostřed státní znak s latinským názvem „Jednota v odvaze činí silnějšími“.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.