Zveřejněno v Vlajky.

Podobné vlajky světa – 6. díl

Další díl poznávání podobných světových vlajek nás tentokrát zavede na sever Evropy. Států používající symbol křesťanského kříže ve svých praporech je mnoho. Dnes se podíváme na první tři z nich. Jde o státní vlajky Švédska, Finska a Dánska. Stojany na vlajky je dobře znají i z tuzemska.

Švédsko

Švédská státní vlajka je v Česku dobře známá především z hokejových šampionátů. Stojan na vlajky se totiž objevil na nejednom hokejovém utkání. Jaký je ale původ švédské vlajky?

Švédská státní vlajka je tvořena žlutým skandinávským křížem na modrém podkladu. Oficiální vlajkou Švédského království je už od roku 1521. Žlutá barva symbolizuje slunce, modrá barva pak nebe a moře.

Zajímavost: Věděli jste, že pravděpodobně někdy okolo roku 1906 došlo k oficiální změně odstínu modré barvy na švédské vlajce? Z výrazně tmavé se stala o něco světlejší.

Finsko

Druhou vlajkou s podobným skandinávským křížem je vlajka Finska. Ve finštině má název „Siniristilippu“, což doslova znamená „vlajka s modrým křížem“. Oficiálně je používána od začátku dvacátého století. Bílá barva podkladu symbolizuje sníh, modrá pak finská jezera.

Dánsko

Poslední vlajkou s podobným vzorem skandinávského kříže je vlajka Dánského království. Je tvořena červeným podkladem a bílým křížem. Poměr jejích stran je 28:37.

Zajímavost: Věděli jste, že dánská vlajka je nejstarší doposud používanou vlajkou existujícího státu? Nepřetržitě se používá již od roku 1219. Legenda vypráví, že spadla z nebe v bitvě u Lyndanisse na území dnešního Estonska, a ve chvíli, kdy dánský král Waldemar II. prohrával. Jeho biskup Andrei se prý obrátil k Bohu o pomoc a v tu chvíli z nebe spadla dánská vlajka. Vojsko dánského krále to posílilo a bitvu nakonec vyhrálo. Historické prameny toto období vzniku vlajky potvrzují.