Zveřejněno v Vlajky.

Podobné vlajky světa – 5. díl

V dalším díle našeho putování po podobných vlajkách světa se podíváme na trochu exotičtější státy. Vlajkové stožáry v tuzemsku prapory těchto států asi nenesly. Přesto jde o státy jedinečné a v mnohém i výjimečné.

Japonsko, Bangladéš a Palau

Vlajku země vycházejícího slunce asi všichni známe z hodin dějepisu. Jedná se o bílý prapor s červeným kruhem uprostřed symbolizující právě slunce. Velmi podobné jsou ale i dvě méně známé vlajky. Jde o asijský Bangladéš a mikronéský ostrovní stát Palau. Co všechny tři zmíněné vlajky symbolizují?

Japonská vlajka

Již zmíněná vlajka Japonska se oficiálně nazývá „Niššóki“, doslova „sluneční vlajka“ nebo „Hinomaru“, což přeloženo znamená „sluneční kotouč“. Bílá barva symbolizuje poctivost a čistotu, zatímco červená barva kotouče upřímnost, nadšení a náruživost.

Zajímavost: Věděli jste, že současná japonská vlajka byla původně používána šogúny neboli vojenskými vládci Japonska z rodu Togukawa? V roce 1854 se stala oficiální vlajkou námořních lodí Japonska a od roku 1870 nakonec státní vlajkou celého Japonska.

Bangladéš

Bangladéšská státní vlajka je tvořena hlavně zeleným listem s červeným kruhem umístěným v levé části vlajky. Zelená barva je symbolem úrodnosti země. Červený kruh symbolizuje stejně jako na japonské vlajce vycházející slunce, tentokrát ale nad Bengálským zálivem, kde Bangladéš leží. Oficiálně mohou laminátové stožáry vlajku Bangladéše nést od roku 1972.

Palau

Posledním státem s podobnou vlajkou dnešního dílu je mikronéský stát Palau. Jeho vlajka je tvořena světle modrým podkladem symbolizujícím okolní oceán a cestu ke svobodě, a žlutým kruhem představujícím měsíc v úplňku. Ten je symbolem míru, štěstí a prosperity.

Zajímavost: Ostrovní stát Palau byl poprvé objeven roku 1543 španělským mořeplavcem Ruyem Lopezem de Villalobos. Ke konci 19. století bylo Palau prodáno Německu. Od roku 1935 je souostroví považováno za nedílnou součást Japonského císařství.