Podobné vlajky světa – 1. díl

Na celém světě bychom našli zhruba 254 jedinečných vlajek států. Některé z nich jsou nám notoricky známé, ty jiné stožáry na vlajky ve vašem okolí asi nikdy nenesly. Zajímavostí napříč světovými vlajkami je ale nápadná podobnost některých z nich. Vlajky kterých států jsou si nejvíce podobné? A proč to tak je? V prvním díle jsme pro vás prozkoumali následující dvě podobnosti.

Samoa a Tchaj-wan

První velkou podobnost mezi vlajkami bychom mohli najít u polynéského státu Samoa a jihoasijského státu Tchaj-wan. Vlajky Samoy i Tchaj-wanu jsou si podobné červenou podkladovou plochou a modrým obdélníkem v levém horním roku vlajky.

Oficiální vlajka Samoy byla Organizací spojených národů uznána v roce 1949. Od tchajwanské vlajky ji odlišuje obsah již zmiňovaného modrého obdélníku v horním levém roku. Ten samoyjský totiž obsahuje pět hvězd symbolizujících souhvězdí Jižního kříže. Jedná se o čtyři velké hvězdy a jednu malou. Naproti tomu dvanáct bílých trojúhelníků v horním rohu tchajwanské vlajky symbolizuje slunce.

Slovensko, Slovinsko a Rusko

Další velkou podobnost bychom našli u vlajek Slovenska, Slovinska a Ruska. Tradiční ruská trikolóra byla historicky inspirována nizozemskou vlajkou. Používala se zejména na ruských lodích. Jako národní vlajka byla přijata v roce 1696. V dobách Sovětského svazu byla nahrazena vlajkou jinou, ale od roku 1991 se zase stala národní vlajko Ruské federace.

Ruská vlajka se stala inspirací pro vlajky mnoha zemí východní a jižní Evropy. Nám nejznámější jsou vlajky sousedního Slovenska a nedalekého Slovinska. Rozdíl mezi ruskou vlajkou a tou slovenskou a slovinskou spočívá především v její délce. Ruská vlajka kratší než zbylé dvě a není na ní žádný státní symbol, jako v případě vlajek Slovenska a Slovinska, které laminátové stožáry častou nesou i v naší zemi.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.