Jaká tajemství ukrývají vlajky – 4. část

Stožáry na vlajky už v tuzemsku mnohokrát nesly vlajky ukrývající malá tajemství. Rozhodně mezi ně patří i státní vlajka Kanady. Přestože Kanada oficiálně patří mezi země takzvaného Commonwealthu s britským panovníkem v čele, disponuje už od roku 1965 svou vlastní vlajkou.

Javorový list

Kanadě se přezdívá „země javorového listu“. Přestože javorový list historicky nepatřil do státního znaku Kanady, objevil se už v roce 1860 jako dekorace při oficiální návštěvě prince z Walesu, toho času Eduarda VII. Na svých erbech ho používaly také dvě kanadské provincie – Ontario a Quebeck, a to již v roce 1868.

Pokud jde o význam javorového listu, není mu připisováno nic konkrétního. List na kanadské vlajce má jedenáct cípů, které podle některých symbolizují jednotlivé kanadské provincie. Těch je ale jen deset, a tak jde spíš o pouhý symbol z kanadské přírody.

Červenobílá barva

Svůj význam ale mají červená a bílá barva spolu s postranními pruhy, které laminátové stožáry dokážou vynést do obdivuhodné výšky. Červená i bílá barva byly totiž v roce 1921 prohlášeny za kanadské státní barvy britským králem Jiřím V. na doporučení kanadské vlády. Bílá barva představuje zasněžené území severní Kanady, zatímco červená krev Kanaďanů padlých v první světové válce. Dva postranní pruhy vhodně symbolizují dva oceány, mezi nimiž se území Kanady nachází. Jde o Atlantský oceán na východě a Tichý oceán na západě.

Autorem kanadské vlajky je doktor George Stanley. Ten ji jako svůj návrh předložil kanadskému parlamentu, který ji 22. října 1964 schválil. Následně se muselo vyčkat na již zmiňované oficiální potvrzení od britského panovníka, ke kterému došlo 15. února 1965. Proto je tento den až dodnes kanadským státním svátkem. Říká se mu National Day of Flag neboli Národní den vlajky.

Pokud zvažujete, která stožár na vlajku by se hodil pro vaše konkrétní potřeby, obraťte se na nás. Rádi vám poradíme.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.