Zveřejněno v Vlajky.

Historie české státní vlajky

Na území dnešní České republiky se historicky používalo mnoho různých praporů a vlajek. Ve středověku šlo například o heraldickou korouhev Přemyslovců a Českého knížectví. Jednalo se o černou orlici na bílém podkladě. Později se jako prapor užívala korouhev českého království s bílým dvouocasým lvem na červeném poli. Ta symbolizovala České království. Do roku 1918, než vzniklo samostatné Československo, se používala vlajka Českého království odpovídající podobě státní vlajky Polska. Bikolóra s bílým pruhem nahoře a červeným pruhem dole. Ta platila i v prvních dvou letech existence Československa v letech 1918 až 1920 pak svět spatřila nynější vlajka ČR. Víte ale, kdo stojí za jejím návrhem?

Sporné autorství

Univerzitní profesor G. Friedrich dostal v roce 1919 za úkol vytvořit návrh nové státní vlajky. Jaká vlajka na stožár bude Československo reprezentovat ve světě? Mezi mnoha návrhy se nejvíce zalíbila horizontální bikolóra se zaklíněným modrým klínem. Autorem tohoto vítězného návrhu byl státní úředník Jaroslav Kursa. Podoba vlajky byla 30. března 1920 v 18:45 vyhlášena poslanci jako oficiální vlajka Československa. Toto období trvalo až do roku 1992, kdy došlo k rozdělení státu na Českou republiku a Slovensko.

Okolo pravého autorství se v minulosti vedlo mnoho debat. Za jednoho z možných autorů byl v šedesátých letech minulého století označen i akademický malíř Jaroslav Jareš. V roce 1968, rok po jeho smrti, uvedla v rozhovoru pro časopis Reportér vdova po Jaroslavu Jarešovi to, že jeho návrhy našla v manželově ateliéru v roce 1933 a že on se jí k autorství tajně přiznal.

Dalším možným adeptem, respektive autorem české státní vlajky, mohl podle některých být americký Čech Josef Knedlhans. Jako aktivní Sokol prý vítal T. G. Masaryka při jeho příjezdu do New Yorku v roce 1918. V ruce údajně držel současnou podobu státní vlajky. Od roku 1993 se česká státní vlajka připevňuje na sklolaminátové stožáry nebo na jakýkoli jiný vlajkový stožár jako symbol České republiky.